Prawidłowe paznokcie powinny być zdrowe, lśniące i gładkie. Czasem jest tak, że na płytce zaczynają pojawiać się białe plamki. Zdarzyło mi się, że klientki w salonie pytają dlaczego tak jest, jaki jest powód? Czy złe nawyki żywieniowe, brak witamin, okres przejściowy?
Tak, właśnie tutaj tkwi problem - nieprawidłowe odżywianie powoduje niedobór składników mineralnych w organiźmie jakim jest cynk i żelazo. Również nieprawidłowo wykonany manicure może być powodem do powstawania plamek na paznokciach. Dzieje się tak, gdy osoba wykonująca nieprofesjonalnie manicure zbyt intensywnie będzie usuwała skórki i doprowadzi do podrażnienia macierzy paznokci.
Jeśli przyczyną powstawania białych plamek są tylko niedobory witamin, urozmaić swoją diętę w cynk i żelazo. Składniki mineralne znajdziesz w: wątróbce, jajach, mięsie, orzechach, migdałach, kaszy, zielonych warzywach, w produktach zbożowych.
Jednak jeśli mimo prawidłowej diety plamki nie znikają, proszę o udanie się do specjalisty dermatologa.