Zielona bakteria inaczej nazywana jest również jako pałeczka ropy błękitnej.
Jest bardziej odporna i szybko zadamawia się nawet w tych najtrudniej dostępnych miejscach. Zielona bakteria najbardziej lubi ciepłe a zarazem wilgotne środowisko, idealna temperatura dla tej bakterii to około 36°C czyli temperatura bardzo zbliżona do temperatury ludzkiego ciała. Głównym pożywieniem dla zielonej bakterii jest keratyna czyli jeden ze składników budulcowych naszego paznokcia. Dlatego też bardzo często pojawia się na płytce paznokcia.
Nie panikuj!
Jeśli pod stylizacją zauważysz zieloną plamkę to nie panikuj!
Zielona bakteria należy do bakterii tlenowych czyli tych które potrafią produkować odpowiedni barwnik. Dlatego bardzo łatwo jest ją rozpoznać na paznokciu. Najczęściej barwi na kolor zielony, jednak zdarza się również że bakteria barwi na kolor zbliżony do brązowego.
Jak się pozbyć zielonej bakterii?
Jeśli pod stylizacją zauważysz zielony nalot lub zapowietrzony paznokieć, należy w szybkim terminie zdjąć stylizację i zaobserwować co tam się znajduje. Aby pozbyć się zielonej bakterii należy delikatnie opiłować paznokcia, pamiętając o tym aby go nie przepiłować. Można to zrobić pilnikiem o gradacji 100/180. Następnie delikatnie wypolerować płytkę paznokcia i odkazić ją preparatem zawieracającym alkohol, kolejno nałożyć primer kwasowy.
Pamiętajmy aby pilnik który używamy na zarażonym paznokciu od razu wyrzucić!!! Nie należy piłować tym samym pilnikiem zdrowych paznokci ponieważ bakteria ta bardzo lubi się przenosić.
Zalecane
Zelecane jest aby na zarażonych paznokciach nie wykonywać kolejnej stylizacji. Jest to jednak kwestia indywidualna każdej klientki. Natomiast jeśli stylizacja będzie wykonana należy bardzo często kontrolować i zmieniać stylizację aby bakteria się nie rozwinęła na całej powierzchni płytki paznokcia.